De Dikke Graaf
Image default
Winkelen

Waar moet je op letten als je een motorhelm koopt?

In een motorzaak kun je kiezen uit een grote verscheidenheid aan helmen. Elke helm ziet er anders uit en voelt anders aan. Waar moet je dan precies op letten als je een helm koopt? Nou, er zijn verschillende aspecten die je moet overwegen voordat je er een kiest. Dat zijn het beschermingsniveau, het comfort en het type helm. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Beschermingsniveau

Het kan heel moeilijk zijn om precies te bepalen hoe goed een helm je zal beschermen door er gewoon aan te voelen. Maar je moet gaan voor helmen die zeer hard en sterk zijn. Dit type structuur is meestal aanwezig in premium motorhelmen die door ECE gecertificeerd zijn conform de normen. Je moet dit aspect beschouwen als de eerste en belangrijkste eigenschap van een motorhelm.

Comfortabiliteit

Het volgende dat je moet overwegen is hoe comfortabel de helm zal zijn. Het comfortniveau van een helm werkt namelijk samen met het beschermingsniveau. Want als je helm comfortabel zit, hoef je je tijdens het rijden minder zorgen te maken. Je kunt ook je hoofd bewegen tijdens het motorrijden, wat in wezen helpt om je zicht op de weg en je bewustzijn te vergroten. Dus als een helm zeer stevig is en bescherming biedt, is hij misschien niet genoeg om je echt te beschermen als hij niet comfortabel zit.

Type helm

Er zijn verschillende soorten helmen waaruit je kunt kiezen. Er zijn de integraalhelmen, modulaire helmen, off-road helmen, dual-sport helmen en open helmen. Integraalhelmen zijn meestal zeer geschikt voor normaal woon-werkverkeer. Modulaire helmen zijn geweldig voor algemene bescherming, terwijl open helmen zorgen voor een betere zichtbaarheid. Dual sport en off-road helmen zijn beter te gebruiken als je deelneemt aan off-road motorsport of races. Modulaire helmen hebben zowel de kenmerken van een integraalhelm als van een open helm. Anders dan bij een integraalhelm kan bij een modulaire helm het vizier volledig worden geopend, net als bij een integraalhelm. Vervolgens kun je, in tegenstelling tot een open helm, het vizier van de modulaire helm weer sluiten om de volledige bescherming van een integraalhelm te krijgen.