De Dikke Graaf
Image default
Winkelen

Zo voorkom je opgezwollen voeten bij warm weer

De zomer is in volle gang en dat is aan het mooie en warme weer goed te merken. Heerlijk natuurlijk, want het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Dat betekent lekker naar het strand, flaneren door leuke plaatsjes en veel terrasjes pakken. Maar hoe lekker de zomer ook is, de hitte kan helaas ook zorgen voor lichamelijke ongemakken en gezondheidsklachten. De wachtkamers van huisartsen en de Eerste Hulp zitten in deze periode van het jaar vol met mensen met zonnesteken en uitdrogingsverschijnselen. Opgezwollen voeten en enkels zijn andere veel voorkomende klachten. En dat is uiteraard helemaal niks als je lekker wilt shinen met je mooie zomeroutfit. 

In dit blog belichten we de oorzaak van voeten die bij warm weer snel kunnen opzwellen en nog belangrijker: hoe je er vanaf komt. Het dragen van het juiste schoeisel speelt hierbij een voorname rol en daarom lichten we de modellen van het merk FitFlop voor je uit. 

Wat is de oorzaak van gezwollen voeten en enkels? 

Je kunt oedeem krijgen als je bloedvaten het bloed in je lichaam niet goed naar je hart kunnen afvoeren. Oedeem is een andere naam voor vochtophoping, waarbij overtollig vocht naar beneden zakt. Dit kan opgezwollen voeten en enkels veroorzaken en soms kun je er zelfs opgezwollen benen van krijgen. Warmte zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten, waardoor er meer bloed wordt aangevoerd. Maar omdat er meer bloed wordt aangevoerd, is het lastiger om dat bloed ook weer goed af te voeren. Doordat er een hoge druk op je aderen komt te staan, wordt er vocht door de wanden van je kleinere bloedvaten geperst. Ook kan je lichaam warmte niet goed kwijt, waardoor je sowieso meer vocht gaat vasthouden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een lange wandeling hebt gemaakt of juist als je heel lang stilzit.

Je merkt dat je last hebt van vochtophoping als je een soort langzaam wegtrekkende deuk in je voet krijgt op het moment dat je er met een vinger op drukt en als je schoenen krapper beginnen te zitten. Krappe schoenen en gezwollen enkels kunnen behoorlijk oncomfortabel en ook pijnlijk zijn. 

Tips om gezwollen voeten in de zomer te voorkomen en te verhelpen: 

• Drink voldoende water; 

• Let er op dat je niet te zout eet op een warme dag;

• Zorg voor voldoende beweging; 

• Zorg voor comfortabel, goed passend schoeisel met een gezond voetbed; 

• Trek zodra je thuis komt je schoenen uit en leg je voeten omhoog. Zo geef je overtollig vocht de kans om uit je voeten te trekken. 

Stimuleer gezonde voeten met FitFlop slippers 

Om je voeten en je enkels gezond te houden, raden we het je aan om je schoenen in een speciaalzaak te kopen. Daar hebben ze collecties met merken die inspelen op modieuze modellen die ten goede komen aan de gezondheid van je voeten, zoals FitFlop. Marcia Kilgore – de oprichtster van FitFlop – stelde zich in 2006 het doel om het meest comfortabele schoenenmerk ter wereld te creëren. Ze ontwikkelde een Microwobbleboard™-middenzool met driedubbele densiteit en werkte daarbij samen met twee Britse biomechanici. Waar voorheen werd gedacht dat looks en comfort niet samen gingen, heeft FitFlop daar verandering in gebracht. Met de FitFlop slippers en schoenen zie je er elegant uit en kun je zorgeloos genieten van een actieve levensstijl, zonder dat je in de zomer het risico loopt op gezwollen voeten.

Ondersteuning van je spieren en gewrichten 

Je wilt al gauw nergens anders meer op lopen doordat FitFlop zich met de verschillende modellen richt op de ideale ondersteuning van je gewrichten en spieren bij het lopen. De FitFlop iQushion Ergonomic slippers, FitFlop Lulu glitter slippers en FitFlop Walkstar Toe Post Falme slippers zijn hiervan modieuze voorbeelden. In de FitFlop aanbieding van een schoenenspeciaalzaak koop je er voor een zacht prijsje nog een tweede paar bij. Ook het regelmatig afwisselen van je schoenen is namelijk gezond voor je voeten.

https://www.meijerink-schoenen.nl/damesschoenen/fitflop/