De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Alles wat je moet weten over een mantelzorgwoning

De meeste mensen weten wel wat een mantelzorger is, maar niet dat er dus aparte huizen bestaan voor deze personen en het is wel handig om hier meer informatie over te hebben. Je weet maar nooit wanneer je het een keer nodig kan hebben. 

 

Wat? 

Zoals al een beetje is uitgelegd, is een mantelzorgwoning een bepaald soort woning voor een mantelzorger. Deze woning wordt gebouwd of staat vaak al op het terrein van de persoon die de extra zorg nodig heeft. Het is namelijk alleen maar handig dat het zo dicht mogelijk bij elkaar is. Vaak is er een situatie dat de verzorger er erg snel bij moet zijn en dit is dan de beste optie. Een mantelzorgwoning hoeft niet altijd apart te zitten, want het kan ook zijn dat de verzorger en de persoon die ze zorg nodig heeft, samen in het huis wonen. Het ligt er maar net aan wat beide personen fijn vinden. Voornamelijk is het een familielid dat samen gaat wonen. 

 

Kosten 

Dit type woning brengt wel een aantal zaken met zich mee, waar je iets meer rekening mee moet houden. Een gevolg is dat je voor de mantelzorgwoning gemeentelijke lasten moet betalen. Voor een zorgkamer ligt dit anders. Een zorgkamer is onlosmakelijk verbonden met de woning en kan om deze reden geen andere eigenaar hebben. Je hoeft hier dus ook geen aparte gemeentelijke belastingen voor te betalen. Het is verstandig om je vooraf hierover te laten informeren. Je moet er wel zeker van kunnen zijn dat de kosten geen probleem zullen worden. Dit kan nog weleens onderschat worden. Zodra je een lening nodig hebt voor de woning dan is de hypotheekrente daarvoor niet aftrekbaar. Ook goed om hier rekening mee te houden. De kosten die je maakt van de woning zijn als zorgkosten ook niet aftrekbaar. 

 

Hoe?

Niet iedereen kan zomaar in aanmerking komen voor een mantelzorgwoning en daarom moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Een aantal belangrijke punten zijn dat je minimaal de AOW-leeftijd bereikt moet hebben. Verder moet je een bestaand gebouw gebruiken of een nieuw gebouw neerzetten volgens de regels die er zijn opgesteld voor bouwen in de achtertuin. Als de tuin bijvoorbeeld niet groter is dan 100 vierkante meter, dan mag de woning maximaal de helft hiervan zijn. Het kan dus af en toe nogal een gedoe zijn en het is zeker veel werk dat gedaan moet worden vooraf. Je kunt niet zomaar beginnen met bouwen of in een al bestaande woning intrekken. Ben je van plan om een nieuwe mantelzorgwoning te laten bouwen? Neem eens een kijkje hoe een mantelzorgwoning 70m2 eruit ziet.

 

Voor- en nadelen

Een groot voordeel is natuurlijk hoe dichtbij je bij elkaar bent. Zodra er iets aan de hand is, ben je er snel bij. Ook ben je snel weer thuis en zo kun je het werk en privé leven nog een stuk makkelijker combineren met elkaar. Wel vraagt deze baan veel van je, doordat je dus dichtbij woont, wordt er ook verwacht dat je vaak 24/7 bereikbaar en beschikbaar bent. Zo werkt het niet altijd. De persoon die ze zorg nodig heeft, wordt steeds afhankelijker en zo wordt de baan ook veeleisend. 

Genoeg om over na te denken dus en als je nu een huis in een tuin ziet, kun je wel raden waar het meestal voor bedoeld is. Mocht je er nog vragen over hebben, zijn er genoeg experts om je te helpen