De Dikke Graaf
Image default
Wonen

De voordelen van zonnepanelen‍

Zonne-energie is al lang een populaire keuze voor huiseigenaren en bedrijven die hun energierekeningen willen verlagen, het is daarnaast ook nog eens een bron van schone energie. Zonne-energie wordt ook steeds betaalbaarder voor de dagelijkse consument dankzij innovatieve technologie en dalende kosten. Zit je er zelf over na te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan snel verder!

 

Je koolstofvoetafdruk verkleinen

Zonnepanelen hebben een nuttige levensduur van meer dan 25 jaar, ze zullen dus tientallen jaren bijdragen aan de vermindering van jouw koolstofvoetafdruk. De hoeveelheid koolstofdioxide-uitstoot die door zonnepanelen wordt verminderd, hangt af van de bron van elektriciteit die de panelen vervangen. Als je ze gebruikt om elektriciteit op te wekken met een eigen zonnepanelensysteem op het dak, kunnen ze de CO2-uitstoot met 100% verminderen.

 

Ze zijn betaalbaarder dan ooit tevoren

De kosten van zonnepanelen dalen al tientallen jaren en zijn nu betaalbaarder voor een breder scala aan consumenten. Hoewel de installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het type dak en de geografische locatie, zijn er ook enkele federale belastingvoordelen beschikbaar voor huiseigenaars en bedrijven die investeren in zonnepanelen of zonneparken. Hoewel de aanloopkosten duur lijken, is de terugverdientijd vaak kort en kan de energiebesparing aanzienlijk zijn. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een carport met zonnepanelen of een solar overkapping. Zo kun je ook met weinig ruimte al voordeel genieten.

 

Je geld verdienen door overtollige energie terug te verkopen aan het net

Zonne-energiesystemen produceren meer energie tijdens de zomermaanden wanneer de vraag naar energie laag is. In gebieden met een netmetingsbeleid kun je geld verdienen door tijdens die piekmaanden in de zomer overtollige energie terug te verkopen aan het net. Je kunt dit doen door een slimme meter aan te schaffen of een speciaal interface-apparaat te installeren dat de zonnepanelen met het elektriciteitsnet verbindt.

 

Ze vergen weinig onderhoud

Zonnepanelen vergen zeer weinig onderhoud. Sommige panelen hebben een beperkte garantie van 25 jaar en kunnen met de juiste verzorging zelfs nog langer meegaan. Sommige panelen zijn ook onderhoudsvrij en werken zonder reiniging, koeling of andere vloeistoffen. Bij een goede installatie zal het systeem lang meegaan zonder noemenswaardig onderhoud.

 

Ze zijn een langetermijninvestering

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. Na de eerste installatie hebben ze bijna geen onderhoud nodig en ze zijn ontworpen om tientallen jaren mee te gaan. De zonnepanelen op het dak van het Witte Huis zijn zelfs al tientallen jaren in gebruik en zullen naar verwachting nog vele jaren energie blijven produceren.