De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Een huis verkopen in Nederland steeds vaker aan investeerder of belegger

Woningeigenaren in Nederland verkopen hun huis steeds vaker aan investeerders en beleggers. Waar huizen in het verleden grotendeels verkocht werden aan particuliere kopers, is er een trend zichtbaar over 2020 en 2021 dat beleggers steeds hogere biedingen uitbrengen, waardoor particuliere kopers steeds vaker misgrijpen bij het kopen van hun gewenste woning. Beleggers en investeerders bieden in de grote steden met gemak €50.000 boven de vraagprijs en dat is iets wat particulieren ook steeds vaker doen om kans te maken om een huis te kopen. Dit heeft echter wel als gevolg dat als je als particulier een woning wenst te kopen, dat er een fors bedrag gespaard dient te worden. En tegen de tijd dat je dat grote geldbedrag bij elkaar hebt gespaard, kan het zo zijn dat er nog meer overgeboden moet worden. Althans dat is nu in 2021 de situatie, maar mogelijk dat de verhoogde overdrachtsbelasting (van 2% naar 8% voor verhuurde huizen) deze trend enigszins afremt. Tot nu toe lijkt dit in 2021 nog niet helemaal het geval, maar het is maar net hoe je het analyseert. Want het aantal huizen wat naar beleggers gaat is wellicht minder, maar ze bieden ook meer. Enerzijds vanwege de hogere vraagprijzen, maar anderzijds vanwege het feit dat er nu fors overboden moet worden. Tel daar de 6% toename in overdrachtsbelasting bij op en het volume aan geld wat in verhuurde woningen gaat is wellicht niet eens veel minder dan in 2021.

Huis verkopen aan investeerder zal ook in 2022 trending blijven

Een huis verkopen aan een opkoper of belegger is nog steeds een groeiende trend, ondanks de toenemende destimulatie maatregelen. Zij investeren nog steeds een hoop geld in verhuurde huizen. En u als woning eigenaar kan daar gebruik van maken door uw huis te verkopen aan een investeerder of belegger. De meeste investeerders zetten het huis om in een beleggingspand. Ook is er een enorme run op verhuurde huizen, omdat in 2022 in vele gemeenten een opkoopbescherming zal gelden. Elk jaar worden er nieuwe regels bedacht om opkopers te laten voorkomen dat zij alle huizen opkopen. Er is in Nederland nu eenmaal een tekort aan woningen en zonder dit soort mechanismes zou niemand meer een huis kunnen kopen op een fatsoenlijke wijze.

Huis verkopen steeds toegankelijker door opkopers en georganiseerde beleggers

Waar normaal gesproken grotendeels huizen via makelaars verkocht werden, neigen mensen er steeds meer om een huis direct te verkopen aan een opkoper. En vele opkopers gaan ook langs deuren of sturen brieven of folders. Het is daardoor mogelijk om met 1 contactmoment en 1 bezichtiging een huis te verkopen. U zit dan enkele weken bij de notaris voor de overdracht. En opkopers maken hun dienst der mate toegankelijk dat dit dus mogelijk is. En bij reeds-verhuurde huizen wordt zelfs de mogelijkheid geboden om te verkopen zonder bezichtiging. Dit zijn natuurlijk extreme ontwikkelingen, al is het bij verhuurde huizen zo dat het niet altijd goed mogelijk is om een fatsoenlijke bezichtiging te organiseren, aangezien de huurders er niet altijd actief aan meewerken. Soms zijn er problemen met de huurders of de huurders zijn bang voor de nieuwe koper/verhuurder en de plannen die de nieuwe verhuurder zal hebben.

Praktische redenen waarom de verkoop van een huis aan een opkoper soms beter is dan via een reguliere koper

Uiteindelijk bepaalt de markt, dus de verkopers, welke weg zij kiezen om hun huis te verkopen. We noemen hieronder de top-5 redenen om een opkoper of investeerder te vinden voor de verkoop van uw huis:

  1. Geen voorbehoud van financiering
  2. Hogere koopsom / verkoopprijs
  3. Flexibele voorwaarden
  4. Geen massale bezichtigingen hoeven organiseren
  5. Mogelijk verkopen van klushuizen

Er zijn nog tal van andere redenen om een huis te verkopen aan een opkoper of belegger, maar hierboven hebben we enkele belangrijke redenen benoemd die we hieronder kort zullen toelichten.

Geen voorbehoud van financiering

Waarom is het een voordeel dat een huis verkopen aan iemand die geen voorbehoud van financiering nodig heeft soms beter is? Directe zekerheid! Woningeigenaren hebben vaak dubbele lasten als zij reeds een woning hebben aangekocht. Als de verkoper (van het oude huis) vervolgens goede biedingen ontvangt en daarvoor een particulier bod met voorbehoud van financiering kiezen, dan moet het wel rondkomen. Want als het niet rondkomt, is de verkoper de andere bieders kwijt. En dat is een risico! Door in te gaan op het bod zonder financieringsvoorbehoud is de verkoper in één keer verlost van alle zorgen. En particulieren bieden in 99% van de gevallen onder voorbehoud van financiering.

Hogere koopsom / verkoopprijs

Ook bieden beleggers tegenwoordig een hogere prijs dan een particulier. Dit is natuurlijk niet altijd zo. Beleggers zijn vaak geïnteresseerd in starterswoningen en bij de grotere huizen wordt er vaak verhoudingsgewijs niet zoveel overgeboden. Dit heeft dus daarmee te maken.

Flexibele voorwaarden

Daarbij opgeteld dat een opkoper flexibelere voorwaarden aanbiedt dan een particulier. Denk bijvoorbeeld aan het zelf kunnen bepalen van de overdrachtsdatum. Dit kan handig zijn om de periode aan dubbele lasten in te korten, maar ook het kunnen achterlaten van oude inboedel of rommel is vaak niet mogelijk bij een verkoop via een makelaar aan een particulier.

Geen massale bezichtigingen hoeven organiseren & klushuizen

Tot slot in het kort is het mogelijk om dus een huis te verkopen zonder hiervoor een langdurig verkooptraject te ondergaan. Uiteraard kopen opkopers ook gewoon huizen op via Funda, maar als een woningeigenaar zelf naar een opkoper stapt, dan is er helemaal geen sprake van de vele bezichtigingen die normaliter wel nodig zijn. Ook zijn verkopende partijen vaak niet geneigd om een klushuis op Funda te zetten. Een verkoop aan een belegger, investeerder of opkoper is dan de uitkomst voor hen.

In dit artikel hebben wij u op beknopte wijze uitgelegd waarom een huis verkopen tegenwoordig ook gewoon via een opkoper kan. In de praktijk hoeft u niet altijd bang te zijn voor particuliere kopers. Uiteraard begrijpen wij het dat u het een particulier gunt. Als u er zo in staat, willen wij u echt niet op andere gedachtes brengen. Maar er zijn wel degelijk praktische voordelen om een woning aan een opkoper te verkopen. Dit artikel ging niet over de verkoop van verhuurde huizen, maar gewoon de normale woningen bewoont door particulieren. Al is het wel zo dat ‘verhuurde huizen verkopen‘ ook een groeiende trend is!

 

 

 

https://sonsrealestate.nl/huis-verkopen/