De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Gebruik deze tips voor een opgeruimde keuken

Een opgeruimde keuken

Het is heel vervelend als je keuken vol en vies is. Dan heb je nooit genoeg ruimte om te koken en het ziet er gewoon niet uit. Daarbij is het bewezen dan mensen in een niet opgeruimde ruimte sneller depressief worden. Het is daarom enorm belangrijk om een opgeruimde keuken te hebben zodat je op een prettige wijze kan koken en eten. Gebruik deze tips voor een opgeruimde keuken.

Koop/houdt niet meer dan je nodig hebt

Wat je vaak ziet in veel keukens is dat mensen ongelooflijk veel spullen bewaren met het idee dat ze dat misschien ooit wel nodig gaan hebben. Dat resulteert er wel in dat de keukenkastjes en het keukenblad vaak vrij vol is. Hierdoor heb je niet echt een opgeruimd gevoel in je keuken en kan het zelfs een beetje vol of rommelig gaan voelen. Daar is gelukkig een oplossing voor: koop/houdt niet meer dan je nodig hebt. Als je nooit tosti’s eet, maar je hebt wel een tosti-ijzer voor het geval dat iemand anders ooit een tosti wil, kun je die beter wegdoen. Op die manier is het goed om een keer na te gaan wat je wel en niet gebruikt en dan weg te doen wat je niet gebruikt. Als je dat een keertje doet zul je direct merken dat je keuken veel opgeruimder voelt.

Creëer overzicht

Iedereen heeft natuurlijk een bepaald systeem in de keuken; zo staan de borden bijvoorbeeld in dat keukenkastje en ligt het broodbeleg in die lade. Dat is goed, want overzicht zorgt ook voor een opgeruimde keuken. Er is dus wel vaak een systeem, maar in het systeem kan het best nog wel eens een rommeltje zijn. Het is goed om in de lades en keukenkastjes zelf ook een soort systeem te hebben. Daarmee bedoel ik dan dat het voedsel in de lade met broodbeleg of in de koelkast ook op een bepaalde overzichtelijke manier is ingedeeld. Een nette indeling geeft een veel opgeruimder gevoel. Je kan namelijk wel een systeem hebben, maar wanneer je de handgrepen keukenkastjes opentrekt en alles in die kastjes er heel rommelig in is gestopt zal dat geen opgeruimd gevoel geven.

Creëer licht

Licht speelt een hele grote rol in het groter en opgeruimd laten voelen van een ruimte. Als een ruimte vrij donker is geverfd met weinig lichtinval, zal het vrij klein en vol gaan voelen. Bij een lichte ruimte gebeurt eigenlijk precies het tegenovergestelde. Dan zal een ruimte groot en ruimtelijk aan gaan voelen. Dat kan je heel goed gebruiken wil je een keuken opgeruimder laten lijken. Als je alles van zwarte deurknoppen keuken tot aan de muren donker maakt lijkt het uiteraard voller, maar als je alles wit maakt wordt je keuken veel lichter en minder vol. Het is dus het beste om lichte kleuren te gebruiken voor een opgeruimder gevoel.

Houd de keuken schoon

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een keuken opgeruimd voelt wanneer je net hebt schoongemaakt en hebt opgeruimd. Opruimen kan je natuurlijk een keer in de week of twee weken doen, maar je kan het beter structureel opgeruimd houden. Dus telkens na het eten direct de vuile vaat in de vaatwasser zetten en geen etensresten laten liggen. Als je direct opruimt kost het je uiteindelijk minder tijd en je keuken blijft spik en span. Voor een opgeruimd gevoel in de keuken is dit dus bijna wel een must.