De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Hoe kies je de juiste spotjes uit?

In ieder huis zie je vandaag de dag wel spotjes. Als deze er al hangen hoef je er niet meer over na te denken, maar als je gaat verhuizen naar een wat ouder huis is de kans groot dat er nog geen inbouwspots aanwezig zijn. Hoe kies je in dat geval de juiste spotjes uit? In deze blog krijg je antwoord op die vraag.

Waar ga je de spots plaatsen?

Om te bepalen welke led inbouwspots het meest geschikt voor jou zijn is het verstandig om jezelf af te vragen waar je de spots wilt plaatsen. Zo zijn er andere vereisten voor een spotje in de badkamer dan voor een spotje in de huiskamer. Denk hierbij aan de mate waarin een spot tegen water/vocht kan. Ook heb je in de keuken waarschijnlijk behoefte aan heel ander soort licht dan in de woonkamer. In de keuken wil je vaak helder licht hebben, zodat je goed ziet wat je doet. In de woonkamer is de sfeer die verlichting geeft weer belangrijk. Dit zijn dus allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen en plaatsen van nieuwe led spots.

Welk type spot?

Zodra je weet waar je allemaal spots wilt plaatsen is het tijd om na te denken over het type spot. Kies je voor inbouw of toch voor opbouw? Het een is niet per definitie beter dan het ander, maar jouw smaak is hierin doorslaggevend. 

Welke grootte spot?

Als jij weet waar en wat voor spot jij wilt plaatsen, is het tijd om te bepalen welke grootte jij nodig hebt. Zo heb je op sommige plekken te maken met lage inbouwdieptes. In dat geval wil je een opbouwspot plaatsen of een inbouwspot met een lage inbouwdiepte. Houd hier altijd nog wat speling over, zodat de gegenereerde warmte de ruimte heeft om af te koelen. Indien je dit niet doet loop je het risico op kortsluiting en in het ergste geval zelf brand. 

Welk armatuur kies je?

We hebben de stijl van de spot al besproken, maar het armatuur van de verlichting is evenmin erg belangrijk. Zo passen vierkante armaturen uitstekend bij een modern of industrieel interieur. Een rond armatuur past daarentegen juist weer erg goed bij een landelijk of scandinavisch interieur. Zo kun je met dezelfde spot toch nog wat invloed op je interieur uitoefenen. Ideaal toch?