De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

6x zo zorg je als werkgever voor veiligheid op de bouwplaats

Een bouwplaats brengt verschillende risico’s met zich mee. Daarom is het als werkgever jouw verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren. Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw werknemers veilig werken? Lees het in deze blog.

Veiligheid op de werkvloer: wat zegt de Arbo? 

Op de bouwplaats kunnen diverse gevaren ontstaan, zoals valgevaar bij het werken op hoogte of blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers.

Zo moet je onder andere:

  • Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) opstellen en up-to-date houden.

  • Ervoor zorgen dat je werknemers de juiste opleiding en certificeringen hebben.

  • Voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.

  • Een goede verzekering afsluiten voor de financiële risico’s bij ongevallen.

Zo creëer je veiligheid op de bouwplaats

Als werkgever kun je verschillende maatregelen nemen om een veilige werkomgeving te garanderen. Hieronder zes belangrijke acties die jij kunt ondernemen:

1. Voorzien in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’S) 

Werknemers hebben de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) nodig, zoals helmen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en ademhalingsbescherming. Zorg ervoor dat deze altijd beschikbaar en in goede staat zijn.

2. Stimuleer orde en netheid op de werkplek

Rommel en rondslingerende materialen vergroten het risico op ongevallen. Stel duidelijke regels op voor het netjes houden van de werkplek en faciliteer voldoende opbergruimte voor gereedschap en materialen.

3. Zorg voor duidelijke instructies en voorbereiding

Een goed geïnformeerde werknemer is een veilige werknemer. Geef heldere werk- en veiligheidsinstructies, plan taken zorgvuldig en zorg dat werknemers weten wat er van hen verwacht wordt.

4. Investeer in opleidingen en veiligheidscertificaten

Bied regelmatig veiligheidstrainingen aan en zorg ervoor dat je medewerkers beschikken over de juiste certificeringen, zoals een VCA-certificaat. Dit verhoogt het veiligheidsbewustzijn en vermindert de kans op ongevallen.

5. Voorkom overbelasting en vermoeidheid

Vermoeide werknemers maken sneller fouten. Houd rekening met werk- en rusttijden, signaleer overbelasting en stimuleer een gezonde werkbalans. Moedig medewerkers aan om vermoeidheid bespreekbaar te maken.

6. Bevorder effectieve communicatie

Veel ongelukken ontstaan door miscommunicatie. Zorg voor duidelijke veiligheidsprocedures en werk met vaste communicatiestructuren. Stimuleer een open veiligheidscultuur waarin werknemers elkaar kunnen aanspreken en incidenten kunnen melden.

Veilig werken bij demt-flex

Bij demt-flex staat veiligheid centraal. Wij zijn VCU-gecertificeerd, wat betekent dat we voldoen aan strenge eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid voor uitzendkrachten in risicovolle beroepen. We zorgen ervoor dat onze professionals altijd in een veilige werkomgeving werken en nemen alle benodigde maatregelen om risico’s te minimaliseren.

Ben je als werkgever op zoek naar vakmensen? Bouwvakkers gezocht, bouwpersoneel gezocht of personeel in de bouw nodig? Demt-flex helpt je aan gekwalificeerde en veilige professionals. Wil je samenwerken met demt-flex? Neem direct contact met ons op!