De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Alternatieve manieren van beleggen in onzekere tijden: dit zijn de mogelijkheden!

De economie is dynamisch en zal door de tijd heen steeds weer veranderen. Zo zijn er tijden waarbij het erg goed gaat met de economie, en tijden waarbij het minder of zelfs gewoon slecht gaat met de economie. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, omdat het onzeker is hoe de economie zich zal gaan ontwikkelen in de nabije toekomst. Een schommelende economie komt met vele risico’s. Bij een slechte economie zal je namelijk lastiger een baan kunnen vinden en gemiddeld genomen minder geld kunnen verdienen. Om risico’s te verminderen, is beleggen van geld dat je niet gebruikt een goede keuze. Naast het verminderen van risico, zorgt het er ook voor dat je je koopkracht (ten dele) behoudt. De inflatie zorgt er namelijk voor dat de prijzen van goederen en diensten jaarlijks stijgen. Zonder te beleggen verlies je ieder jaar meer koopkracht. Hieronder doen wij je een aantal suggesties voor het beleggen van geld dat je niet direct nodig hebt.

Beleggen in goudbaren

Beleggen kan gedaan worden op verschillende manieren. Er is geen manier die het beste voor iedereen is. Hoe je je geld belegt, hangt af van het risico dat je wilt nemen. Je kunt erg risico avers zijn waarbij je dus liever geen risico’s neemt, terwijl een ander persoon graag risico’s neemt als hij er genoeg voor terugkrijgt. Investeren in goudbaren is een optie die meer bedoeld is voor de risico averse investeerders. Investeren in goudbaren komt met een laag risico doordat de prijzen erg stabiel zijn. De waardestijging van goudbaren gaat doorgaans namelijk mee met de inflatie, waardoor je je koopkracht kunt behouden. Het aanbod aan goud wordt jaarlijks ook minder waardoor de waardestijging vaak zelfs nog groter is dan de inflatie.

Vergeleken met andere manieren van beleggen, is de kans op heel veel rendement – onder normale omstandigheden en over de jaren bekeken – bij een investering in goudbaren relatief laag ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden als Bitcoin. Maar daarvoor krijg je wel veel zekerheid terug. Het grootste voordeel van het investeren in goudbaren is dus dat je veel zekerheid hebt. Goudbaren houden altijd een bepaalde waarde, omdat goud wordt toegepast in allerlei producten die worden geproduceerd, maar ook wordt goud natuurlijk heel veel in sieraden toegepast die over de hele wereld gedragen worden, al vele eeuwen. Beleggen in goudbaren is echter minder geschikt voor de beleggers die een hoger rendement willen behalen. Zorg dat je goud aankopen doet bij een betrouwbare dealer zodat je weet dat je te maken hebt met echt goud.

Beleggen in gouden munten

Een andere optie die je hebt, is het beleggen in gouden munten. Deze optie heeft veel weg van het beleggen in goudbaren. Het verschil is dat het goud verder wordt bewerkt om er iets moois van te maken. Gouden munten zijn vaak meer waard doordat ze naast de intrinsieke waarde ook extrinsieke waarde hebben. Intrinsieke waarde is de waarde van het materiaal, dus het goud. De intrinsieke waarde zorgt ervoor dat de prijs van een munt jaarlijks zal kunnen stijgen. De extrinsieke waarde is de extra waarde die wordt gehecht aan een gouden munt. De extrinsieke waarde kan per persoon weer verschillen. Er is namelijk geen vaste waarde aan het uiterlijk van een bepaalde munt. Daardoor kun je verschillende prijzen ontvangen van bieders in de markt. Dit is ook het grootste voordeel van het investeren in gouden munten in plaats van goudbaren. Bij goudbaren heb je alleen de intrinsieke waarde. Bij gouden munten heb je zowel intrinsieke als extrinsieke waarde waardoor een munt met dezelfde hoeveelheid goud een hogere waarde kan hebben. Het nadeel hiervan is dat het lastiger is op te bergen doordat je dus meerdere kleine stukken hebt. Bij een goudbaar kun je direct een hele staaf kopen die makkelijker is op te bergen. Het veel gehoorde advies is dat het belangrijk is (een grote hoeveelheid) edelmetaal nooit thuis te bewaren. Dit met oog op de risico’s. Tot slot is het goed om te weten dat je je goud ook zo weer kunt verkopen, via een van de vele verkooppunten voor goud, van de juwelier op de hoek tot een groter bedrijf dat zich volledig richt op de in- en verkoop van goud.

Beleggen in zilver baren en munten

Zilver is een materiaalsoort (of beter gezegd een edelmetaal) dat een stuk goedkoper is dan goud. Ook zilver is in een staafvorm te kopen. Een zilveren baar is ook geschikt voor de beleggers die wat minder risico willen nemen. Net als goud, zal zilver qua waarde door de bank genomen meegaan met de inflatie. Bij het beleggen in zilver zal je daarom veelal geen koopkracht verliezen wanneer er sprake is van inflatie. Dit is net als goud een goede investering wanneer je vooral zekerheid voor de toekomst wilt hebben. Naast het verschil in materiaal, heeft zilver ook een ander belangrijk verschil ten opzichte van goud. Het is namelijk makkelijker te kopen. Dit komt doordat de prijs van zilver echt een stuk lager ligt. Zilver is daardoor ideaal voor de investeerders die wat minder vermogen hebben. Dit is ook het grootste voordeel bij het investeren in zilver baren. Mensen met minder koopkracht en vermogen kunnen investeren in zilver doordat het dus een flink lagere waarde heeft dan goud. Een nadeel van zilver is dat het minder waard is dan goud. Dit is een nadeel voor de beleggers met meer vermogen. Wanneer je een bepaald bedrag wilt beleggen, hoef je minder op te slaan wanneer je in goud belegt dan in zilver.

Zilver munten zijn weer een ander alternatief om in zilver te beleggen. Ook hierbij wordt er gekeken naar de intrinsieke- en extrinsieke waarde. De intrinsieke waarde van zilver is een stuk minder dan goud. Goud heeft immers een hogere waarde dan zilver. De extrinsieke waarde kan echter hetzelfde of zelfs hoger zijn dan goud. De extrinsieke waarde is namelijk gebaseerd op wat anderen ervoor over hebben om de munten van jou te kopen. Het voordeel hierbij is dus dat je zowel intrinsieke en extrinsieke waarde hebt. En het nadeel is dat het lastiger is om zilveren munten te bewaren, gezien ze minder waard zijn moet je er veel meer van aanschaffen om een grote waarde te realiseren. Zilveren munten en baren zijn dus beiden ook erg geschikt voor de beleggers die minder risico willen nemen, net als goudbaren en gouden munten.

Beleggen in Bitcoin

Een andere optie die je hebt, is het beleggen in cryptomunten. Het beleggen in crypto is beduidend riskanter dan wanneer je in zilver of goud belegt. Dit komt doordat de waarde van cryptomunten enorm kan schommelen. Een hogere schommeling in waarde betekent meer risico. Als je wilt beleggen, is het veelal minder handig om veel risico te nemen. Bij beleggen ga je namelijk voor de lange termijn. Voor de lange termijn is het belangrijk om een laag risico te nemen met een stabiele waardestijging. Veel cryptomunten brengen te veel risico met zich mee door de enorme waarde schommelingen.

Als je toch wilt beleggen in cryptomunten, kun je dit het beste doen in Bitcoin. Bitcoin heeft een erg gunstig (historisch) rendement voor het risico dat je loopt. Bitcoin is een van de meest stabiele munten doordat investeerders hier het meest geïnteresseerd in zijn, en er niet meer dan 21 miljoen van in omloop kunnen komen. Bitcoin is de eerste cryptomunt die ooit werd uitgebracht. Het doel van deze cryptomunt is om het betalingssysteem te decentraliseren. Als belegger is het voordeel van de Bitcoin dat je veel rendement kunt krijgen voor een relatief laag risico. De verhouding van risico en rendement zijn dus erg gunstig vergeleken met andere alternatieven. Goed om te weten!

Keuze maken in beleggingsopties

Bitcoin of goud? Welke optie moet je nou eigenlijk kiezen. Het antwoord is vrij simpel. Gebruik de beleggingsoptie die het beste bij je past. Als je gaat voor een stabiel inkomen met weinig risico, dan is het beter om in zilver of goud te beleggen. Als je wat meer risico wilt nemen voor een hoger inkomen, dan kun je waarschijnlijk beter in Bitcoin investeren. Jouw keuze hangt dus af van de hoeveelheid risico die je wilt nemen bij het beleggen.