De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Hoe kan e-learning helpen met het verbeteren van managementvaardigheden?

Teams zijn vaak afhankelijk van hun leiders, en goed leiderschap kan een wereld van verschil maken. Het is daarom van belangrijk dat leidinggevenden in het bedrijfsleven worden opgeleid en uitgerust met de juiste managementvaardigheden om een team te coördineren naar bedrijfssucces. Hoe kan e-learning hierbij helpen? In dit artikel presenteren we de beste tips voor het verbeteren van managementvaardigheden via online training.

1. Ontwikkeling van rolverdeling naar gelang van de situatie

Bij het ontwikkelen van een online training moet er rekening worden gehouden met het type manager die de cursus zal gebruiken. Is het toegesneden op een specifieke bedrijfstak of is het meer algemeen? Vraag jezelf ook af: wat is blended learning en hoe kan het worden toegepast om de juiste managementvaardigheden aan te leren? Een combinatie van online training en klassikaal leren kan namelijk ideaal zijn om diverse vaardigheden in oefening te brengen. Wees ook bewust van welke specifieke situaties de leidinggevenden extra moeten worden opgeleid om verbeteringen in de managementvaardigheden te realiseren. Kortom, wanneer er meer duidelijkheid is over wat er precies moet worden verbeterd en met welke methoden dit kan worden uiteengezet, zal het makkelijker worden om een e-learning module te ontwerpen gericht op de specifieke doeleinden op het gebied van effectief management.

2. Zorg voor een kennisbank

Het is van vitaal belang om jouw managementteam van gemakkelijk toegankelijke ondersteuningsmiddelen te voorzien, zodat zij beter aan mogelijke oplossingen kunnen werken. Zorg dus voor hulpmiddelen om veelvoorkomende problemen snel op te lossen, zoals een kennisbank waarbij er op een snelle manier verschillende bekende oplossingen kunnen worden uitgelicht. Je moet een kennisbank zien als een bibliotheek van hulpmiddelen voor uiteenlopende thema’s.

3. Maak gebruik van gerichte leerplannen

Wanneer je een e-learning ontwerpt voor het verbeteren van de managementvaardigheden op de werkvloer, is het slim om gebruik te maken van welbekende theoretische kaders die hun effectiviteit hebben bewezen. Zorg ervoor dat de online training bestaat uit specifieke trainingen, oefeningen en andere soorten leerstof die erop gericht zijn om verschillende bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Vraag jezelf ook af of er externe trainingen, zoals een Green Belt training gericht op verbetermanagement, waarde kunnen bieden aan de bedrijfsvoering. Probeer dus inzichtelijk te maken welke leerstof en leermethoden de meeste effectiviteit bieden voor jouw specifieke managementdoeleinden.

4. Weet wat bedrijfskwaliteit is

Het leveren van kwaliteitsresultaten is hoogstwaarschijnlijk het belangrijkste om bedrijfssucces te waarborgen. Om dit te bereiken moeten projectteams, en vooral projectmanagers, zich richten op goede werkwijzen voor tijdbeheer, effectieve praktijken inzake vermogensbeheer, effectieve communicatie en slimme aansturing van het team. Door deze aspecten extra prioriteit te geven in de online training, wordt er op een doelgerichte manier gewerkt aan het verbeteren van de managementvaardigheden op de werkvloer.