De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Waar gebruik je draadeinden voor?

Draadeinden is een typisch begrip waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord tot je ze nodig hebt of er toevallig tegenaan loopt. Een eerste hint: Het is een begrip voor de klussers onder ons. Iets dat je in de bouwmarkt kunt gaan halen, maar dat je niet snel zult gebruiken voor de meest simpele dingen zoals een schilderij aan de muur hangen. Toch is het wel degelijk heel stevig en dient het ook voor bevestigingen. Wat is een draadeind dan precies?

Schroeven en spijkers

De meeste mensen kennen als producten om dingen vast te maken vooral schroeven en spijkers. Een spijker sla je in een stevig materiaal met een grote dichtheid zoals hout. Een schroef draai je ergens in om de draagkracht te verhogen, desnoods in combinatie met een plug als de ondergrond bros is. Denk hierbij aan een cementmuur die afbrokkelt als je er iets in probeert te draaien of slaan. Hier komen soms nog moertjes en bouten bij. Een draadeind heeft het meeste weg van zo’n moertje met bouten.

Draadeinden

Een draadeind is eigenlijk het gedraaide stuk van een bout. Dat is dus een metalen staaf van onbepaalde lengte met een schroefdraad over die hele lengte. Met draadeinden kun je door materiaal heen twee stukken perfect tegen elkaar aan “plakken”. Als draadeinden door twee stukken heen is geduwd kan op de uiteinden de constructie worden vastgezet met moeren. Dit zorgt ervoor dat de constructie stevig tegen elkaar aan wordt geduwd en een flinke draagkracht heeft.

Waar?

Waar kun je draadeinden zoal in terugvinden? Het meeste worden ze in bouwtechnische constructies gebruikt. Denk hierbij aan flinke balken die tegen elkaar aan moeten worden gemaakt bijvoorbeeld. Thuis zul je het vooral terugvinden in constructies die een functie hebben om iets zwaars op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld een rek voor gereedschappen zijn. Ook poorten, rolluiken, valse plafonds, en meer zijn regelmatig bevestigd met draadeinden.

Voordelen

Het grootste voordeel van draadeind ten opzichte van bijvoorbeeld constructiekit is dat een draadeind zowel gedemonteerd kan worden als het nodig is, als dat je mag verwachten dat het materiaal heel lang zal volhouden. Dit terwijl je kit niet meer los kunt maken en na een flink aantal jaren iets aan integriteit zal verliezen.

https://schroevengroothandel.nl/draadeinden