Als je het gevoel hebt dat je werkgever je liever kwijt dan rijk is, kan dat een stressvolle situatie opleveren. Misschien krijg je ineens slechte beoordelingen, worden taken van je overgenomen, of voel je gewoon dat je positie onder druk staat. Wat kun je doen in zo’n situatie? En hoe kan een vaststellingsovereenkomst een oplossing zijn? In dit artikel lees je welke stappen je kunt zetten als je baas je eruit wil werken en waarom een vaststellingsovereenkomst een goede optie kan zijn. 1. Signalen herkennen dat je eruit gewerkt wordtSoms kan het duidelijk zijn dat je werkgever je probeert te bewegen om zelf ontslag te nemen. Enkele signalen die vaak wijzen op deze situatie zijn:
Als je deze signalen herkent, kan dit betekenen dat je werkgever je aanzet om zelf ontslag te nemen. Dit is meestal in hun voordeel, omdat het hen ontslaat van de plicht om een ontslagvergoeding te betalen of je recht op een werkloosheidsuitkering te behouden. 2. Onderneem actie: zoek duidelijkheid en documenteer allesWanneer je het gevoel hebt dat je werkgever je eruit wil werken, is het slim om meteen stappen te ondernemen:
3. Kijk naar de optie van een vaststellingsovereenkomstAls je vermoedt dat de situatie niet meer te redden is, kan een vaststellingsovereenkomst een oplossing zijn. Dit is een overeenkomst waarin je samen met je werkgever afspraken vastlegt over de voorwaarden van jouw vertrek. Je gaat dan niet zelf weg, maar wordt “met wederzijds goedvinden” ontslagen. Dit biedt voordelen voor beide partijen. Wat houdt een vaststellingsovereenkomst in? Een vaststellingsovereenkomst is een juridisch bindend document waarin afspraken worden vastgelegd tussen jou en je werkgever. Dit document bepaalt de voorwaarden waaronder je ontslag plaatsvindt. Hierin kunnen zaken staan zoals:
4. Waarom een vaststellingsovereenkomst laten controleren belangrijk isEen vaststellingsovereenkomst is vaak definitief zodra deze is getekend. Het is daarom essentieel dat je de inhoud ervan goed begrijpt en zeker weet dat alles in jouw voordeel is geregeld. Vaak staan er voorwaarden in die juridisch ingewikkeld zijn en niet altijd direct duidelijk. Tip: Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd nakijken door een juridisch expert, zoals de specialisten bij MijnOntslagjurist. Dit kan vaak gratis en helpt je om zeker te weten dat je geen nadelige voorwaarden accepteert en recht hebt op je WW-uitkering. 5. Overweeg onderhandelingstips bij een vaststellingsovereenkomstAls je besluit om een vaststellingsovereenkomst te overwegen, kun je proberen te onderhandelen over de voorwaarden. Enkele punten om over te praten zijn:
Als je baas je eruit wil werken, kan dat emotioneel zwaar zijn. Toch is het belangrijk om rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Bespreek je opties met een expert en laat je vaststellingsovereenkomst nakijken voordat je akkoord gaat. Door goed op de voorwaarden te letten en te onderhandelen over jouw vertrek kun je het beste uit deze moeilijke situatie halen. |