De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

De beste beginnerstips voor het rijden van een motorfiets

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een scooter of een motorfiets. Het biedt niet alleen een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid, maar het rijden en onderhouden van een gemotoriseerde tweewieler is ook een stuk goedkoper dan een auto. Sterker nog, in sommige gevallen is een motor zelfs goedkoper dan het openbaar vervoer! Het rijden van een motorfiets kan inderdaad een intensieve en opwindende ervaring zijn, maar het is ook belangrijk om veilig op de weg te blijven. Helemaal als je net begint met het rijden van een motor, is het van vitaal belang om goed op te hoogte te zijn van veilige rijtechnieken en het tijdig herkennen van mogelijke gevaren op de weg. Om je hierbij te helpen, hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet die ideaal zijn voor het starten van het rijden van jouw motorfiets. 

1. Leer de basis

Voordat je op de openbare weg stapt, leer hoe alle aspecten van de motorfiets werken, zoals de versnelling, gashendel en koppeling. Hoewel motorrijden veel weg heeft van het rijden van een fiets, is het belangrijk om de kracht en snelheid van een motor niet te onderschatten! Oefen daarom zoveel mogelijk in een rustige omgeving om met gemak vertrouwd te raken met het gevoel van het rijden. 

2. Wees goed geïnformeerd

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle verkeersregels die gelden waar je gaat rijden. Zelfs als je je theorie- en praktijkexamen hebt gehaald, kunnen er nog altijd verschillende verkeersaspecten zijn die nieuw voor je zijn. Als je niet weet wat er mag of niet mag, vraag dan naar advies aan iemand die er meer ervaring mee heeft.   

3. Investeer in beschermende kleding

Om het aantal ongelukkige ongevallen in het verkeer te verminderen, heeft de overheid besloten om vanaf 1 januari 2023 de Helmplicht aan te passen en ook scooterrijders met het bekende blauw kenteken te verplichten een helm te dragen. Ongeacht de gemotoriseerde tweewieler die je rijdt, is het belangrijk om te investeren in professionele beschermende kleding zoals helm, handschoenen, laarzen en overalls – hiermee voorkom je niet alleen verwondingen tijdens ongelukken of valpartijen, maar het zorgt er ook voor dat je goed beschermd bent tegen de verschillende weersomstandigheden. 

Ga naar de website van HelmetCity voor al jouw benodigdheden voor jouw tweewieler! 

4. Rij altijd veilig

Of je nu gewoon cruiset of hard accelereert, wees altijd voorzichtig en respectvol tegenover andere weggebruikers. Net als bij elk ander vervoermiddel is veiligheid op de motorfiets erg belangrijk, wat betekent dat je een defensieve rijhouding moet aannemen. Aangezien je als motorrijder behoorlijk kwetsbaar kan zijn in het verkeer, moet je ervoor zorgen dat je altijd goed kijkt en eventuele gevaarlijke verkeerssituaties weet te anticiperen. Op die manier voorkom je dat je jezelf en anderen in gevaar brengt!