De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Met de neus úit de boeken voor Kinderboekenweek

Leren door te ‘werken’

Het woord ‘workshop’ klinkt ergens wel een beetje serieus. Als iets wat vooral bedoeld is voor volwassen mensen die dingen moeten of willen leren in het kader van hun werk. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel workshops te bedenken die super geschikt zijn voor kinderen en die heel goed passen binnen het palet aan dingen die zij leren op school. In het woord ‘workshop’ zit het woord ‘werken’. En dat is dan ook precies wat het is! Tijdens een workshop leer je dingen namelijk niet door met je neus in de boeken te zitten, maar door de handen uit de mouwen te steken. Workshops voor kinderen helpen leerlingen om in te zien dat er heel veel verschillende manieren zijn om iets te leren.

Neus in én uit de boeken

Eén van de onderwerpen waar wij vaak met kinderen mee aan de slag gaan, is het thema van de Kinderboekenweek van dat jaar. Grappig genoeg komen rondom deze week die helemaal in het teken staat van lezen ‘met je neus in de boeken zitten’ en ‘de handen uit de mouwen steken’ samen. We brengen de boekenwereld tot leven door het thema van de Kinderboekenweek van dat jaar te behandelen aan de hand van verschillende kunstvormen. Zo leren kinderen dat boeken echt niet alleen maar in hun hoofd zitten, maar dat ze hun favoriete verhalen ook mee kunnen nemen naar de buitenwereld! In feite helpen we kinderen om hun leeservaring tot leven te brengen. Hierdoor vergroten en verbreden kinderen hun leeservaring, met als resultaat dat boeken vaak aan aantrekkingskracht winnen.

Een zorgvuldige selectie

Het is altijd weer even afwachten wat het thema van het aankomend jaar is. Maar zodra dat bekend is, gaan wij razendsnel aan de slag. We maken dan een selectie uit onze reguliere workshops: welke kunstvormen helpen ons het beste om samen met de kinderen de Kinderboekenweek tot leven te brengen? Natuurlijk stemmen we ons programma altijd af op de verschillende leeftijdcategorieën. Een kleuter beleeft boeken nou eenmaal heel anders dan een kind dat al in groep acht zit. Het is altijd weer een prachtige puzzel om te leggen en we kijken nu alweer uit naar de volgende editie!

https://www.grotebroer.nl