De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

zeilscholen

Of je nu al vaker hebt nagedacht over leren zeilen of het al wel eens gedaan hebt: zeilen is een prachtwatersport, die nog leuker wordt naarmate je het beter kunt. En dát kun je dan weer het beste leren bij een erkende zeilschool, waar ze met gecertificeerde instructeurs werken en door jarenlange ervaring weten hoe ze ook jou de kneepjes van het zeilen het snelst en leukst bij kunnen brengen. De keuze is uitgebreid, dus hierbij wat aanknopingspunten voor waar je op kan letten als je er een uitkiest.

 

Zeilschool informatie

De website van een zeilschool hoort alle informatie die je zoekt snel en duidelijk te presenteren. Vage of vastlopende pagina’s zijn een vrij betrouwbare indicatie dat je beter nog even verder kunt kijken. Als de website goed oogt, doe je er verstandig aan om acht te slaan op de volgende aspecten.

 

CWO erkende cursussen

Zijn hun zeilcursussen bijvoorbeeld erkend door het CWO (Commissie Watersport Opleidingen)? Dat is belangrijk omdat je zeildiploma dan landelijk erkend wordt, wat weer goed uitkomt als je een boot wil huren of bijvoorbeeld mee gaat doen aan wedstrijden. Wees ook alert op een eventuele diplomagarantie: zeilscholen met een goede staat van dienst bieden die vaak, waardoor je weet dat je aan het einde van de tocht met een zeildiploma eindigt, zonder onvoorziene extra kosten.

Wat ook interessant is, is om te kijken hoe flexibel de lessen zijn. De ene zeilschool heeft zich toegelegd op cursussen op vaste dagen of biedt vooral snelcursussen aan (van een aantal dagen achter elkaar in een lang weekend of tijdens vakanties), terwijl andere aanbieders een strippenkaartsysteem hanteren waarmee je kunt meedoen wanneer het jou uitkomt.

Als je begint met zeilen, weet je nog niet of het echt iets voor jou is. Al vrij snel kun je echter zelf het water op en dan wil je graag een goede boot kunnen huren voor een schappelijke prijs. Vrijwel alle zeilscholen bieden die mogelijkheid, maar er zijn wel grote verschillen tussen de tarieven en voorwaarden, dus ook dat is goed om mee te nemen bij je oriëntatie.

 

Een nieuwe hobby ontwikkelen op het water

Zie je het zeilen potentieel als een hobby die je ook met vrienden en familie wil gaan delen, besteed dan ook aandacht aan of deze aanbieder (groeps)accommodatie heeft. In combinatie met het afnemen van een groepscursus krijg je hier ook vaak een aantrekkelijke korting op.

Zou je via het zeilen juist graag je sociale kring uitbreiden dan kun je ook bekijken welke clubmogelijkheden een bepaalde zeilschool aanbiedt. Op sommige plekken kun je heel gemakkelijk samen met anderen het water op die ook op dat bepaalde moment willen gaan zeilen