De Dikke Graaf
Image default
Winkelen

Wat zijn dekzeilen en waarvoor worden ze gebruikt?

Dekzeilen zijn soepele doeken die worden gebruikt om voorwerpen en ruimten af te dekken en te beschermen. Een dekzeil (of tarp) is een sterke stof die als zeil kan worden gebruikt, terwijl soms ook het woord doek wordt gebruikt voor dekzeil. Deze blog geeft een overzicht van de verschillende soorten dekzeilen en hoe ze worden gebruikt.

Sectie: Wat is een dekzeil precies?

Dekzeil is het Nederlandse equivalent van het Engelse woord Tarp. “Tarpaulin” (/ˈtɑːrpɔːlɪn, -pəl-/) is een portmanteau van de woorden “teer” en “zeildoek”. Bij uitbreiding verwijst “tarpaulin” naar een groot vel sterk, waterbestendig of waterdicht materiaal. Dekzeilen hebben vaak versterkte zeilringen op de hoeken en langs de zijkanten om bevestigingspunten voor touw te vormen, zodat ze kunnen worden vastgebonden of opgehangen.

Sectie: Waar zijn dekzeilen van gemaakt?

Gelamineerde materialen zijn met succes gebruikt bij de vervaardiging van dekzeilen en andere producten. Deze materialen bestaan uit een kernmateriaal zoals polyester, polyethyleen, nylon of andere synthetische vezels tussen twee deklagen zoals polyvinylchloride (PVC), polypropyleen (PP), of polyethyleen (PE). De deklagen en het kernmateriaal kunnen door een kleefstof of door hitteverzegeling aan elkaar worden gehecht. Thermoplastische films en folies kunnen ook worden gebruikt bij de vervaardiging van dekzeilen. Para-aramideweefsels worden tot dekzeilen genaaid, en vervolgens worden thermoplastische folies toegevoegd om het weefsel te beschermen tegen scheuren of uit elkaar trekken door krachten. Een dekzeil wordt gemaakt door para-aramideweefsels aan elkaar te naaien en er vervolgens thermoplastische films aan toe te voegen, zodat het, wanneer het wordt opgerold, goed gesloten blijft.

Sectie: Hoe gebruik je dekzeilen?

Dekzeilen worden voor vele doeleinden gebruikt: om u en uw uitrusting te beschermen tegen regen, wind en zon tijdens het kamperen, om uw boot te beschermen terwijl hij in opslag is, als grondzeil of als noodonderkomen. Ze kunnen ook worden gebruikt door schilders om hun werkgebied te beschermen tegen morsen en spatten. De grootte van een dekzeil die u nodig hebt hangt af van hoe het zal worden gebruikt – we hebben een reeks maten beschikbaar, van 1,2 bij 1,8 meter (4 voet × 6 voet) tot 6 bij 12 meter (20 voet × 40 voet). Kleinere dekzeilen zijn gemakkelijk te dragen; grotere dekzeilen vereisen wat hulp bij het dragen, maar bieden uitgebreide bescherming voor u en uw spullen.

Sectie: Wat zijn de verschillende soorten dekzeilen?

Dekzeilen zijn een veelzijdige stof die al duizenden jaren wordt gebruikt. Ze worden gebruikt om te schuilen en als bescherming tegen de elementen. Dekzeilen zijn er in verschillende maten, kleuren en gewichten.

Plastic dekzeilen

– zijn waterdicht en UV-bestendig, waardoor ze nuttig zijn voor buitentoepassingen zoals het afdekken van voorwerpen die kunnen worden blootgesteld aan zware regenval of overmatige zon.

Polyzeilen –

zijn de meest populaire dekzeilen. Ze zijn licht, flexibel en zeer sterk, en verkrijgbaar in verschillende sterktes, kleuren en maten. Veel van deze zware dekzeilen hebben ook toegevoegde UV-remmers om aantasting door zonlicht bij langdurig gebruik buiten te voorkomen.

Canvaszeilen

– zijn gemaakt van 100% industrieel katoen en zijn zwaarder dan polyzeilen. Ze bieden superieure sterkte en duurzaamheid en natuurlijke waterbestendigheid die niet kan worden geëvenaard door een door de mens gemaakte stof. Canvas dekzeilen kosten meer dan hun synthetische tegenhangers, maar zij bieden een superieur product dat jaren onder normale gebruiksvoorwaarden zal duren.

Gelamineerde dekzeilen

– zijn gemaakt van een dikke plastic coating die bovenop een waterdicht materiaal zoals polyurethaan is gelamineerd. Ze worden gebruikt om beschutting te bieden tegen zwaar weer of om materiaal te beschermen tegen de elementen. De dikte van de coating varieert naargelang van de omgeving en de mate van bescherming die u wenst.

Dekzeilen zijn nuttig voor het insluiten, beschermen en vervoeren van goederen.

Wanneer we voorwerpen moeten inpakken, beschermen of afdekken die opgeslagen of vervoerd worden, gebruiken we dekzeilen. Dekzeilen worden vaak gebruikt in combinatie met vrachtcontainers om goederen te vervoeren. Ze kunnen gemakkelijk met spanbanden aan de bovenkant van de containers worden bevestigd en blijven tijdens het vervoer meestal op hun plaats. Afhankelijk van hun aard kunnen ze ook vóór het lossen worden verwijderd, zodat er slechts een paar gaten in hoeven te worden gesneden vóór het laden of lossen van de vracht.

Naast afdekzeilen kunt u ook bij afdekzeilwinkel.nl terecht voor schaduwdoek

https://www.afdekzeilwinkel.nl/