De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Steeds meer geluidsoverlast in Nederland

Wanneer we kijken naar de ranglijst van ergenissen onder de Nederlanders, dan scoort geluidsoverlast van de buren ontzettend hoog. Dit komt met name door het feit dat de geluidsoverlast van de buren jou in je eigen woning overlast bezorgd. Je kunt door de overlast minder lekker thuis zitten en dit verslechterd al snel je eigen gemoedstoestand. Benieuwd wat je tegen geluidsoverlast van de buren kunt doen? Lees dan snel verder. In deze blog geven we je namelijk enkele tips om deze geluidsoverlast aan te pakken!

Steeds meer geluidsoverlast 

Geluidsoverlast is niet nieuw, wel wordt het steeds erger. Zo meldt de Volkskrant dat het geluidsoverlast door muziek met maarliefst 10% is gestegen in de afgelopen 3 jaar. Met name in de steden speelt dit zich af doordat mensen hier dichter op elkaar wonen. De meest voorkomende vorm van geluidsoverlast heeft betrekking tot muziek. Mensen hebben vaak niet door hoe hard de muziek in de eigen woning staat. Dit kan dan ook al snel tot geluidsoverlast leiden. Willen je buren hier niet een beetje in schipperen? Dan kun je de volgende stappen ondernemen om het geluidsoverlast muziek buren tegen te gaan.

Vraag toezichthouders om hulp

Sommige woonwijken of wooncomplexen hebben een toezichthouder. Denk hierbij aan een huismeester, een conciërge of een stadswacht. Meld de overlast bij de toezichthouder, zo kan hij of zij een oogje in het zeil houden. Ook kan de toezichthouder meldingen over buurtbewoners bundelen.

Buurtbemiddeling inschakelen

Gemeenten en sociale wijkteams hebben buurtbemiddelaars. Zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van problemen tussen buren. Het is dus verstandig om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Het voordeel van een buurtbemiddeling is dat de oplossing vaak niet juridisch plaatsvindt. Het proces is een stuk korter en daarmee ook een stuk minder kostbaar!

Meld je overlast bij een meldpunt

In veel gemeenten is er een meldpunt overlast. Na een melding kan een rapporteur langskomen om de situatie te onderzoeken. De rapporteur kan desnoods andere instanties inschakelen om tot een oplossing te komen. Op de website van de gemeente kun je kijken of een meldpunt overlast aanwezig is.