Bij ieder persoon passen andere taken en verantwoordelijkheden. De ene persoon heeft graag de leiding over een team. Een ander werkt het liefst zelfstandig. Daarom is het belangrijk dat je een baan vind die past bij jou als persoon. Om een baan te vinden die bij jou past zijn er een aantal handige methoden die jou zullen helpen!
Het begrip de ‘ideale baan’ hangt van een aantal factoren af. Een van deze factoren is het salaris, een ander is de aard van de verschillende werkzaamheden en of je hier in kunt uitblinken. Minstens net zo belangrijk is of de baan wel bij jou als persoon past. Ben je opzoek naar variërend werk, schrijf je dan eens in bij een flex uitzendbureau. Het kan voorkomen dat de taken die je gaat uitvoeren wel aanspreken, maar moet je een natuurlijk wel in staat zijn om deze taken te kunnen uitvoeren. Wanneer je geen leidinggevend type bent, dan wordt het aansturen van een team erg lastig. In dit geval sluit de baan toch niet aan op jouw persoonlijkheid.
BeroepskeuzetestWanneer je op zoek bent naar een baan die het beste aansluit op jouw karakter, dan kun je als uitgangspunt een beroepskeuzetest invullen. Hierbij doorloop je een aantal vragen die je helpen bepalen welk beroep en welke werkzaamheden het beste bij jouw persoonlijkheid passen. Bij de verschillende vragen geef je aan in hoeverre jou deze rol aanspreekt.
PersoonlijkheidsprofielNa het invullen van de beroepskeuzetest rolt er een persoonlijkheidsprofiel naar voren. In dit overzicht is te zien hoe hoog je scoort in de categorieën: praktisch, onderzoekend, mensgericht, artistiek, ondernemend en conventioneel. Deze scores zijn natuurlijk niet doorslaggevend voor jouw uiteindelijke baan. Ze helpen je in ieder geval wel een handje in de goede richting.
Verschillende testenNaast de beroepskeuzetest zijn er tal van mogelijkheden om zelf te testen of een baan of functie wel bij je past. Zo kun je een kijkje nemen naar de zeven bronnen van arbeidsvreugde. Een voorbeeld hiervan is consultant Kees Kouwenhoven. Deze zeven bronnen zijn: welbevinden, collegialiteit, waardering en vertrouwen, goede prestaties, groei, werken met hart en ziel en hogere zingeving. Ook kun je bij Psychologie magazine testen wat jouw behoeften zijn bij een baan. |