De Dikke Graaf
Image default
Recreatie

Kunsteducatie is ook … een andere taal leren!

Een andere taal

Hoe breng je wat je uit wilt drukken zó in beeld dat de kijker meteen begrijpt wat je bedoelt? Eén van de meest waardevolle kanten van cultuureducatie, is dat leerlingen kennismaken met verschillende manieren om zichzelf uit te drukken. Daardoor leren ze ook dat je hier niet altijd woorden voor nodig hebt. Een waardevol inzicht: sommige boodschappen laten zich nou eenmaal niet zo goed vangen in taal, terwijl ze super goed tot hun recht komen op beeld. Als je het zo bekijkt, zou je het leren van een kunstvorm goed kunnen vergelijken met het leren van een andere taal.

Praten met foto’s

Jongeren die nu op de middelbare school zitten, maken al van jongs af aan foto’s met een smartphone. Je zou dus kunnen zeggen dat ze heel bekend zijn met fotografie. Maar vaak is het juist extra moeilijk om kritisch te kijken naar iets wat je volledig voor lief neemt. Met je telefoon kun je eindeloos vaak klikken. Vind je een foto niet mooi, dan gooi je ‘m gewoon weg. Maar wat maakt nou dat de ene foto je aandacht vasthoudt en de andere niet? Tijdens een workshop fotografie leren leerlingen de kunstzinnige kant kennen van een activiteit die ze de hele dag door ondernemen. Hierdoor kunnen ze wat ze leren meteen een plekje geven in hun leven.

Identiteit in beeld

Het lijkt misschien alsof de meeste mensen graag over zichzelf praten. Maar dat is maar beperkt waar: veel mensen praten graag over dingen die iets met hen te maken hebben. Maar de diepte ingaan? Dat is vaak maar ongemakkelijk. Sinds een aantal jaren moeten leerlingen voor het vak CKV een Cultureel Zelfportret maken. Daarin moeten de leerlingen uitleggen wat hun verhouding is tot kunst en cultuur. Een behoorlijk persoonlijke vraag! Door leerlingen uit te dagen om deze vraag beeldend te beantwoorden, zien wij vaak dat de schroom verdwijnt en dat leerlingen verrassend open, originele en krachtig kwetsbare zelfportretten maken. Bijvoorbeeld door een workshop animatie om te buigen naar een vrolijke ontdekkingstocht naar de identiteit van leerlingen, met een kunstzinnig resultaat.

https://www.kleinkunstig.nl