De Dikke Graaf
Image default
Kunst

Het Amsterdam Light Festival

Een lichtpunt in het donker

Ontstaan van het Amsterdam Light Festival

Het concept ontstond in 2009 als een idee van V. Horbach en H. J. Buchel om met lichtsculpturen Amsterdam in de winterperiode van een sfeervolle aura te voorzien. Daarvoor gebeurden alle activiteiten in de zomer en amper niets in de winter. Horbach zegt dat zijn ervaring bij het Winterfest in Florida voor inspiratie heeft gezorgd. Dit festival dat twee weken duurde, vond rond de kerstdagen plaats en werd groot opgezet in heel America. Hij betrok Buchel erbij om een soortgelijk festival in Amsterdam mogelijk te maken. En later in het jaar ook F. Guttmann. Zij vormen samen de initiatiefnemers van het Amsterdam Light Festival.

Het begin van een terugkerend evenement

Geïnspireerd door een ervaring van een van de initiatiefnemers tijdens het Winterfest werd de focus voor het Amsterdam Light Festival op entertainment met lichtkunst gelegd. Bij dat festival was er een waterroute en in de kerstvakantie een wandelroute door een oude plantagebuurt met de naam ‘Illuminade’. Ook werd er aan het begin van de kerstvakantie de Christmas Canal Parade gehouden. Aan het eind van het festival vond de Best Wishes Tour plaats. De eerste editie van het Amsterdam Light Festival was in 2012. Tijdens het festival plaatsen kunstenaars over de hele wereld op verschillende routes in Amsterdam prachtige kunst lichtsculpturen. Op deze manier worden de donkere wintermaanden op een artistieke wijze te verlicht.

Al bij de eerste editie van het festival was het bezoekersaantal 375,000. Het is sindsdien een jaarlijks terugkerend evenement in Amsterdam dat bestaat uit een water- en landexpeditie.

Ben je er ook bij dit jaar?

Dit jaar (2021-2022) vindt de tiende editie plaats en wel van 2 december 2021 tot en met 23 januari 2022. Er zullen tijdens deze editie meer lichtkunstwerken op land worden tentoongesteld. Volgens de organisatie waren deze de publieksfavorieten en de meest gedenkwaardige werken van de afgelopen jaren.

Het thema van dit jaar is een verwijzing naar het jubileum en tegelijkertijd een “dubbele verwelkoming”, omdat de vorige editie vanwege de pandemie niet zoals gepland plaats kon vinden.

Op verzoek van het publiek zijn de werken ‘Light a Wish’ (verlichte en vergrote paardenbloempluis), ‘Ghost Ship ‘(het 17e-eeuwse spookschip Flying Dutchman als lichtprojectie op ‘schermen’ van water) en ‘Moonburn’ (een massieve ballon met lichtgevende verf) weer te zien.

De negen voorgaande edities trokken met 270 kunstwerken wel 6 miljoen bezoekers. Ben jij er dit jaar ook bij?

https://www.floating-amsterdam.nl/amsterdam-light-festival-rondvaart/