De Dikke Graaf
Image default
Wonen

Waarom zou je een energiezuinig huis kopen?

Als je van plan bent om een huis te kopen, zul je vaker de term energiezuinige woning tegen komen. Zeker in tijden waarin energieprijzen door het dak gaan, wil je toch wel dat je nieuwe woning energiezuinig en duurzaam is. Je kunt in je huishouden zelf al wat dingen ondernemen om energiezuiniger te leven, maar wanneer je huis hieraan een bijdrage levert, is dit toch mooi meegenomen.

 

De voordelen van een energiezuinig huis kopen

Een van de grootste voordelen van een energiezuinig huis is dat je energierekening minder zal worden en je dus kosten bespaart. Andere belangrijke voordelen zijn:

  • Verhoging van je wooncomfort
  • Bijdrage aan een verbeterde toekomst
  • Bijdrage leveren aan een beter milieu
  • Je creëert een gezondere leefomgeving
  • Verhoging van je woningwaarde en verbetering van de verkoopbaarheid huis
  • Je bent onafhankelijk ten opzichte van de energiemarkt en de overheid

 

Waarop letten bij aankoop van een energiezuinig huis?

Wanneer je van plan bent om een energiezuinig huis te kopen, dan zijn er een aantal factoren waarbij je stil dient te staan. Ten eerste moet je het energielabel controleren. Deze wordt onder andere bepaald door de mate van isolatie van je huis en de aanwezigheid van zonnepanelen. Wil je meer lezen over dingen waarop je moet letten bij een energiezuinig huis kopen? Lees het in deze blog.

 

Hoe maak je je huis energiezuinig?

Ben je niet van plan om te verhuizen en een energiezuinig huis te kopen? Je kunt ook je huidige huis verduurzamen. Verduurzaming van je woning leidt veelal tot een lager energielabel van je huis en dus tot een energiezuinigere woning. Hoe kun je je huis energiezuiniger maken? Ten eerste kun je kiezen voor energiebesparende maatregelen, zoals de isolatie van je woning of installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook een slimme meter kan helpen met energie te besparen. Deze meter geeft namelijk een helder inzicht in je energieverbruik, zodat je weet waar de losse eindjes zitten. En ook kleine dingen als elektrische apparaten niet op stand-by laten staan of stekkers verwijderen uit stopcontact, dragen bij aan een energiezuinigere woning.

 

Isolatiemaatregelen

Er zijn meerdere onderdelen van je woning die je kunt isoleren. Denk hierbij aan zaken als:

  • Het dak
  • De gevel
  • De muur
  • De vloer
  • De kelder
  • De zolder
  • De spouwmuur

Isolatie breng je ook aan door je ramen van dubbelglas of zelfs van hoogrendementsglas te voorzien. In combinatie met kunststof kozijnen bieden deze ramen een uitstekende isolatie aan je woning.

 

Wanneer is een huis energieneutraal?

Een huis of pand is energieneutraal als je op jaarbasis een energieverbruik hebt dat op nul uitkomt. Daarom heet een energieneutraal huis ook wel een nul-op-de-meter woning. Je krijgt je eindsaldo op nul door evenveel energie te verbruiken als op te wekken. In dit geval wek je je eigen energie ook op. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit opwekken middels zonnepanelen en warmte opwekken door middel van infraroodverwarming of zonneboilers.

 

Hoe energiezuinig is mijn huis?

Je kunt op een snelle en eenvoudige wijze inzicht krijgen in de energiezuinigheid van je woning. Doe hiervoor een huisscan. Met een online huisscan ontdek je welke duurzame maatregelen je al hebt en waar je nog meer kunt besparen. Je vult in de online tool je postcode en huisnummer in, waarbij openbare gegevens voor je ingevuld worden. Laat de scan zijn werk doen en je ziet in een oogopslag waar nog werk verricht kan worden.

 

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/een-energiezuinig-huis-kopen/