De Dikke Graaf
Image default
Zakelijk

Weetjes over het wijnvat

Veel mensen hebben wel wat kennis over wijn. Alleen wat weet je eigenlijk over het wijnvat? Dat weten veel mensen niet en dat is jammer. Een wijnvat heeft namelijk ook een interessante eigen geschiedenis. Wil je meer weten over wijnvaten? Dan is het leuk om de weetjes hier eventjes te lezen. Ben jij al benieuwd wat jij al wist en wat nog niet? Lees gerust even verder om daarachter te komen.

Geschiedenis

Het wijnvat noemt men ook wel eens een fust. Het is uitgevonden door Galliërs. Daarna gingen de Romeinen er in de derde eeuw mee op pad naar Europa. Het wijnvat gebruikte men in het begin als inhoudsmaat, nu is het voor het rijpen van wijn. Wist jij dat een vat een oude inhoudsmaat is dat voor 931 liter staat?

Wijnvaten niet meer allemaal van hout

Veel wijnvaten zijn gemaakt van eikenhout. Er zijn wel andere soorten hout uitgeprobeerd, maar die deden toch onder voor vaten van eikenhout. In Europa gebruiken we voornamelijk hout van de zomereik en de wintereik. In Amerika gebruikt me veel de witte eik.

Het is niet meer zo dat er alleen maar houten vaten zijn. Houten vaten zijn nogal duur. Daarom worden er nu ook soms roestvrijstalen vaten gebruikt. Het nadeel is dat het hout wel een belangrijke functie heeft. Het hout zorgt namelijk voor een veel betere smaak en geur van de wijn. Eikenhout zorgt voor een typisch karakter waarin je vanillesmaak proeft. Om dat effect toch te verkrijgen, voegt men aan de wijn houtsnippers toe.

Oude vaten

Wist je dat een oud wijnvat anders is dan nieuwe wijnvat? Oude wijnvaten zorgen niet meer voor zoveel eikensmaak in de vaten. Dat is natuurlijk ook wel logisch. Het hout heeft al heel wat van de eikensmaak ‘weggegeven’.

Witte wijn en rode wijn

Rode wijn blijft meestal langer in het vat. Bij rode wijn mag namelijk meer eikenhouten smaak dan bij witte wijn. Meestal bewaart men rode wijn jaren en witte wijn maar een paar maanden in het vat. Beide wijnen worden regelmatig overgebracht naar een ander vat. Dat is onder andere, omdat bezinksel achterblijft. Dit bezinksel wordt er dan uitgehaald.

Bijvullen

Een wijnvat wordt regelmatig bijgevuld. Dat is om een goede reden. De wijn in het vat verdampt namelijk af en toe iets. Door bij te vullen zorg je dus voor voldoende wijn.

 

https://www.wineandbarrels.nl/shop/20-wijnvaten/