Bikefitting fails: de meest gemaakte blunders en hoe ze te vermijden

Bikefitting is een essentieel onderdeel van comfortabel en efficiënt fietsen, maar het gaat niet altijd goed. Sterker nog, veel renners maken fouten die hun prestaties en comfort juist verslechteren in plaats van verbeteren. Of het nu gaat om een verkeerde instelling, het negeren van signalen van je lichaam of het blind volgen van online tutorials, een verkeerde bikefit kan leiden tot pijn, blessures en teleurstelling. In deze blog bespreken we de meest voorkomende bikefitting blunders en hoe je ze kunt voorkomen.

 

1. Blind vertrouwen op YouTube

YouTube staat vol met video’s waarin bikefitters uitleggen hoe je zelf je fiets kunt afstellen. Hoewel sommige van deze video’s nuttige informatie bevatten, is bikefitting niet iets wat je zomaar even zelf doet zonder de juiste kennis.

 

Veelgemaakte fout:

Veel renners proberen hun zadelhoogte of stuurpositie af te stellen op basis van generieke richtlijnen, zonder rekening te houden met hun unieke lichaamsbouw en rijstijl. Dit kan resulteren in een verkeerde houding, overbelasting van spieren en zelfs blessures.

 

Oplossing:

Gebruik YouTube informatie als een eerste stap, maar doe een bikefitting altijd zelf bij een professional of doe het met een proffesionele online tool doe rekening houdt met je lichaamshoudingen. 

 

2. Verkeerd Interpreteren van pijnsignalen

Pijn tijdens of na het fietsen wordt vaak weggewuifd als ‘normaal’. Renners denken dat hun lichaam gewoon moet wennen aan een nieuwe houding of dat het erbij hoort. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken.

 

Veelgemaakte fout:

Rugpijn? Dan moet je harder je core trainen. Knieklachten? Dat hoort erbij als je veel fietst. Maar pijn is meestal een signaal dat er iets niet goed zit in je houding.

 

Oplossing:

Luister naar je lichaam! Als je na een bikefitting nog steeds last hebt van bepaalde klachten, is het belangrijk om terug te gaan naar de bikefitter en aanpassingen te laten doen. Een kleine wijziging in zadelpositie of schoenplaatjes kan een wereld van verschil maken.

 

3. De ‘één-maat-past-allen’ mentaliteit

Veel fietsers kopiëren de setup van hun favoriete profrenner of fietsvriend. Dit lijkt logisch—zij rijden hard, dus hun houding moet wel goed zijn, toch? Fout!

 

Veelgemaakte fout:

De geometrie van een fiets en de afstelling moeten afgestemd zijn op jouw lichaam, niet dat van iemand anders. Wat voor een prof comfortabel is, kan voor jou funest zijn.

 

Oplossing:

Laat een bikefitting altijd persoonlijk op jouw lichaam afstemmen. Factoren zoals flexibiliteit, beenlengteverschil en rijstijl maken een wereld van verschil.

 

4. Geen rekening houden met veranderingen in je lichaam

Je lichaam verandert in de loop der jaren. Flexibiliteit, spierkracht en zelfs je zithouding kunnen variëren naarmate je ouder wordt of meer (of minder) traint.

 

Veelgemaakte fout:

Een bikefitting wordt vaak gezien als een eenmalige investering, maar je houding moet periodiek worden gecontroleerd en aangepast.

 

Oplossing:

Plan om de paar jaar een nieuwe bikefitting, zeker als je merkt dat je houding niet meer zo comfortabel is als eerst. Dit geldt vooral na blessures of veranderingen in je rijstijl.

 

5. Te veel vertrouwen op technologie zonder naar je gevoel te luisteren

Bikefit-technologie wordt steeds geavanceerder, met lasers, 3D-scanners en drukmetingen. Maar technologie alleen is niet genoeg.

 

Veelgemaakte fout:

Sommige renners vertrouwen blind op cijfers en grafieken, terwijl ze zich in hun nieuwe positie helemaal niet prettig voelen.

 

Oplossing:

Een goede bikefit combineert data met gevoel. Als een bepaalde positie volgens de metingen perfect is, maar jij je er niet goed bij voelt, moet er iets aangepast worden. Comfort en efficiëntie gaan hand in hand.

 

Bikefitting is geen one-size-fits-all oplossing

Bikefitting kan een gamechanger zijn voor je fietsplezier en prestaties, maar het moet wel goed gebeuren. Door bovenstaande fouten te vermijden en je houding serieus te nemen, kun je blessures voorkomen en meer uit je ritten halen.

 

Wil je zeker weten dat je goed op je fiets zit? Overweeg dan om een professionele bikefit te laten doen—en blijf luisteren naar je lichaam! 

 

https://www.bestbikeadvice.com/nl/nl/bikefitting/

Tags:

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

In Nederland is footgolf uitgegroeid tot een dynamische sport met diverse competitieve mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderde spelers. Hieronder

...

Voor veel mensen is fietsen niet alleen een manier van vervoer, maar ook een passie en een belangrijke vrijetijdsbesteding. Of

...

Mountainbiken is een spannende manier om de natuur te verkennen en jezelf fysiek uit te dagen. Dankzij de groeiende beschikbaarheid

...

Het beroep van personal trainer wint de laatste jaren flink aan populariteit. Steeds meer mensen willen hun passie voor fitness

...

Veel mensen vragen zich af of hardlopen nu echt zo gezond is als vaak wordt beweerd. Als fervent hardloper en

...

Elektrische bakfietsen worden steeds populairder, vooral voor gezinnen met jonge kinderen. Het vervoeren van kinderen en boodschappen is een stuk

...

Wil jij gezond bewegen en sporten onder professionele begeleiding? Dan ben je bij diverse sportcentra en -scholen aan het juiste

...

We hebben allemaal weleens een boksfilm of boksscene gezien. Daarin worden boksers vaak tot bloedens toe geslagen. Daardoor vinden veel

...

Ben je aan het kijken of je wilt gaan sporten in regio Delft? Wat goed! Bij Sportcenter Allround, een sportschool

...

Met het einde van het jaar in zicht is het voor veel mensen een goed moment om terug te blikken

...

Wil je thuis aan je conditie en je spierkracht werken? Dan kan je natuurlijk een complete fitness zaal inrichten met

...

Voetbalclub Ajax, een trots voor mening man. Maar wat weet je nou echt van deze Amsterdamse toppers? Lees verder om

...

Elk mens heeft een bepaald doel of een wens als het gaat om fitheid en gezondheid. De één wil graag

...

Een massage gun is een handig apparaat waarmee je een zelfmassage uit kan voeren. Deze apparaten worden soms in het

...

Als je een fysiotherapeut in Nijmegen zoekt is het verstandig om van tevoren te weten wat voor een soort fysiotherapie

...